Pasaulinė Žemės diena mus ragina ir įpareigoja konkrečiais darbais prisidėti prie gamtos puoselėjimo ir saugojimo. Tai galime atlikti kiekvienas savo kieme, namų aplinkoje, klasėje. Rūpintis Žemės išsaugojimu privalome visi ir kiekvieną dieną.

Pasaulinė žemės diena minima kasmet, kovo 20 dieną. Tai pavasario lygiadienio laikas, kai dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio kampeliuose. Šią dieną vyksta kūrybinės akcijos, aplinkos tvarkymas ir šventiniai renginiai.

Ši tradicija neaplenkė ir mūsų mokyklos – Žemės dieną minėjo būrys mokinių. Priešmokyklinio ugdymo grupių vaikai su mokytojomis iš popieriaus ir įvairių gamtos detalių kūrė mergaites, kurios simbolizuoja Žemę. Kiti mokiniai dalyvavo gamtos pamokoje apie paukščius ir jų įvairovę, ją vedė Pagramančio Lankytojų centro ekologas Tomas Kalašinskas.

Dauguma klasių dalyvavo pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos „Žalias taškas“ inicijuojamame edukacijų cikle „Žaliasis raštingumas“. Mokiniai iš pakuočių atliekų, pavyzdžiui, panaudotų vienkartinių šaukštų ir kartono, kūrė įvairius darbelius, gamino Velykinę dekoraciją. Toks užsiėmimas priminė, kaip svarbu rūšiuoti atliekas, taip mažinant aplinkos taršą.

Į veiklą įsitraukė ir mokinių tėvai. Jie su vaikais gamino inkilus, kuriuos vėliau įkėlė į medžius.

Kiti mokiniai vyko į smagią bei naudingą bundančio pavasario edukaciją ,,Draugas žaliais plaukais“, kuri vyko Dino parke. Taip pat dalis klasių „Pasaulinę vandens dieną“ paminėjo klausydamiesi visuomenės sveikatos priežiūros specialistės Stanislavos Bliūdžienės skaitomos paskaitos apie vandens svarbą. Na, o ketvirtokai vykdė švaros akciją ,,Į pagalbą gamtai", kurios metu grėbė medžių lapus, rinko šiukšles ir padovanojo mokyklai gėlių.

Minint Pasaulinę žemės dieną būtina ne tik prisiminti mus supančią aplinką, klimato atšilimo ar neatsakingo vartojimo problemas. Itin svarbu visiems, mažiems ir dideliems, prisidėti prie švarios aplinkos išsaugojimo kiekvieną dieną.

 

Pug b grupės mokytoja Gražina Šerpytienė ir 1b klasės mokytoja Vilija Kvederienė