Velykos yra ypatingas laikotarpis, kai daugelis žmonių švenčia pavasario sugrįžimą ir atgimimą. Lietuvoje viena iš populiariausių velykinių tradicijų yra margučių dažymas. Šios tradicijos yra laikomasi kelis šimtmečius ir margučiai dažniausiai naudojami kaip dovana ar dekoracija.

2023 m. balandžio 5 d. mūsų mokyklos 3c, 3d, 3e klasių mokiniai dalyvavo edukacijoje, kurioje turėjo galimybę iš arčiau susipažinti su labai sena ir unikalia kiaušinių dažymo technika – marginimu vašku. Užsiėmimo pradžioje vaikai išgirdo pasakojimą apie įvairius margučių dažymo būdus senovėje ir dabar, ką reiškia tam tikros spalvos ir ornamentai ant kiaušinių. Antroje edukacijos dalyje mokiniai patys galėjo pasirinktais rankų darbo ornamentais dekoruoti kiaušinį vašku. Tai padėjo vaikams įsitikinti, kad marginimas vašku nėra toks lengvas kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Tam reikia ne tik kantrybės, bet ir kruopštumo, susikaupimo. Mokiniai pasitelkdami savo kūrybiškumą sukūrė velykinę dekoraciją, kuri puoš jų šeimų velykinius stalus.

Dėkojame edukatorei ir Kazimiero Jauniaus klėtelės-muziejaus muziejininkei Rasai Pangonienei už pravestą edukaciją bei bendradarbiavimą, ugdant mokinių kultūrinę kompetenciją.

 

Mokytojos Kristina Leškienė, Daivutė Kareivienė, Jolanta Viliušienė.