Kovo 20-24 dienomis Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijoje, 5c, 5e, 6a, 6b ir 8d klasės mokiniai dalyvavo paskaitoje apie burnos higieną. Paskaitos tikslas – paaiškinti mokiniams dantų valymo svarbą sveikatai supažindinant mokinius su dantų valymo priemonių pasirinkimu.

Mokiniai buvo mokomi kaip taisyklingai valytis dantukus ir liežuvį, kaip naudotis tarpdančių siūlu, kaip svarbu po dantų valymo išskalauti pastos likučius ir kaip kenksminga gali būti kai nuryjama dantų pasta su fluoru. Taip pat mokomi elementariausių dalykų, tokių kaip: dantų valymo dažnumas, kuo svarbus rytinis ir vakarinis dantų valymas, kada naudoti dantų pastą, o kada pasirinkti dantų gelį, kaip atpažinti ar dantys tinkamai išvalyti, kiek žmogus turi dantų ir kada jie išdygsta, kokią dantų pastą pasirinkti, kas yra ksilitolis, koks turi būti pastos abrazyvumo indeksas (RDA), kad nekenktų dantų emaliui, kokia fluoro nauda ir žala žmogaus sveikatai ir kokių rūšių fluoras būna. Parodyta kaip atrodo dantų kariesas (ėduonis) ir kokie mikroorganizmai gyvena burnoje ir jį sukelia. Aptarta kodėl genda dantys, kokį dantų šepetėlį pasirinkti ir kaip su juo elgtis, ką daro vieno danties „Solo“ šepetėlis, kas nutinka kai žmogus po valgio neišsiskalauja burnos ertmės, kas yra netaisyklingas sąkandis ir kodėl jis atsiranda bei daug kitų svarbių dalykų kuriuos turime žinoti kiekvienas.

Paskaitos gale visiems klausiusiems rekomenduota rytą pradėti nuo dantų valymo ir stiklinės vandens, o renkantis dantų pastą būtina skaityti etiketes.

 

Šilalės rajono VSB visuomenės sveikatos specialistė dirbanti mokykloje Ineta Butvidienė.