Šių metų pačią pirmąją pavasario dieną Šilalės kultūros centre vyko Lietuvos vaikų ir moksleivių liaudies kūrybos atlikėjų konkursas „Tramtatulis -2023“ Šilalės rajono vietinis ratas. Tai jau X Lietuvos vaikų ir moksleivių – lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų – konkursas, skirtas Vilniaus – Lietuvos valstybės sostinės – 700 metų sukakčiai paminėti. Konkurso siekis – skatinanti vaikus ir moksleivius domėtis savo krašto tradicine kultūra, suvokti jos vertę, ugdyti pavienius jaunuosius liaudies dainų, sakytinės kūrybos, instrumentinės muzikos atlikėjus.

Kai kuriems mokiniams šis konkursas buvo pirmutinis. Pamėginome laimę ir mes. Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijai atstovavo šie mokinai: Guoda Kareivaitė, 3a kl., Mindaugas Eidukas, 3b kl. ir Šarūnas Rumša, 5b kl. Pasirinkome sakytinės kūrybos sritį, juk mūsų „dūnininkų“ tarmė iš dalies yra pamiršta, o žemaitiškai ne taip dažnai girdime kalbant ir pačiame Šilalės mieste.

Šilalės rajono „Tramtatulio“ vietiniame rate dalyvavo penkiolika dalyvių. Gražu buvo klausytis liaudiškų dainų, pasakojimų bei instrumentinės muzikos atlikėjų. Klausantis reikėjo susimąstyti, o kuris vyks į Žemaitijos regioninį ratą, nes atlikėjai vienas už kitą stipresni. Sunki užduotis buvo ir komisijos nariams, kurie svarstė, ką reikėtų atrinkti. Sėkmė lydėjo ir vieną Šilalės Dariaus ir Girėno pasakotoją Šarūną Rumšą, jis kovo 25d. atstovaus mokyklai Žemaitijos regioniniame rate. Linkiu jam sėkmės. Nuoširdžiai dėkoju Šilalės kultūros centro organizatoriams už nuostabų renginį, už dovanas, kitiems dalyviams – už puikius pasirodymus.

 

Alma Rumšienė, šokio mokytoja.