Spalio 21 d. Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijos Obelyno daugiafunkcio centro 4o klasės mokiniai su auklėtoja Alina Dabulskiene išvyko į Šiaulius. Pirmiausia ten aplankė inovatyvų Baltų kultūros centrą ,,Baltų kelias“. Čia šiuolaikinėmis technologijomis, eksponatų kopijomis, edukacinėmis veiklomis mokiniai susipažino su baltų istorija, kultūra, gyvensena sukuriant galimybes ugdyti baltiškojo paveldo pažinimą ir jo išsaugojimą. ,,Baltų kelio“ erdvėse mokiniai rado keturis interaktyvius žaidimus. Žaidimu ,,Baltų preferija“ pamatė, kaip atrodytų, jei būtų verpėja, karys ar kt. Kitas edukacinis žaidimas ,,Pažink baltiškus daiktus“ mokinius supažindino su baltų genčių buityje naudotais daiktais ,,Nukeliauk į baltų kasdienybę“. Žaidimo technologija sužavėjo. Ši žaidimo technologija leido mokinius, stovinčius prieš kamerą persikelti į unikalią papildytos realybės aplinką, kurią jie patys pasirinko. Daugiausia erdvės palikta žaidimui – instaliacijai ,,Baltų gyvenimas“. Tai garsais, šviesomis užpildyta erdvė, kuri dar geriau leido pažinti senovės baltų kultūrą ir gyvenimą. Prabėgus valandai laiko mokiniai su liūdesiu užveria centro duris ir patraukia link ,,Dviračių muziejaus“.

Pravėrus muziejaus duris maloniai pasitiko muziejaus gidė, kuri papasakojo apie muziejuje eksponuojamus 67 dviračius, 4 modelius ir 222 kitus eksponatus. Po gidės pasakojimo, didelio džiaugsmo mokiniams suteikė varžybos šiuolaikiniu ir senoviniu dviračiu. Turėjome galimybę išbandyti netradicinę sporto priemonę – velomobilį. Laikas muziejuje prabėgo labai greitai.

Išėjus iš muziejaus pėsčiomis patraukėme link Rėkyvos ežero. Ten papietavę nuskubėjome į žaidimų aikštelę. Joje mokinius labai sužavėjo nusileidimas lynu. Mokiniai nenorėjo palikti žaidimų aikštelės, bet atėjo laikas važiuoti į paskutinį išvykos kulminacinį tašką - ,,Rūtos“ šokolado muziejų. Ten jų laukė edukacija. Muziejuje mokiniai susipažino su šokolado istorija, sužinojo, kaip šokoladą gamino majai ir actekai, apie šokolado vartojimo tradicijas ir kaip jos keitėsi bėgant amžiams.

Atėjo labiausiai lauktas momentas – saldainių gamyba. Šokolado dirbtuvėse mokiniai tapo šokolado meistrais. Pirmiausia pamatėme kaip temperuojamas šokoladas ir gaminami rankų darbo saldainiai. Po kelių minučių instruktažo patys ėmėme skirtingų rūšių šokoladą, įvairius ingredientus ir gaminome savo šokoladinius skanumynus. Pabaigoje savo šokoladinius gaminius susidėjome į paruoštas dėžutes ir parsivežėme lauktuvių!

 

Mokiniaims ši edukacija paliko nuostabias akimirkas.