Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazija šiuo metu vykdo net 5 įvairiausios tematikos tarptautinius Erasmus+ projektus. Nors projektų vykdymas nuotoliniu būdu ne toks smagus, kaip susitikus gyvai, tačiau galima rasti būdų ir metodų, kaip tokius susitikimus padaryti įdomius ir įtraukiančius.

Birželio 16-18 dienomis Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazija organizavo nuotoliniu būdu projekto „Skaityk, įsivaizduok, kurk!“ veiklas Graikijos, Italijos, Rumunijos, Lenkijos ir Ispanijos mokiniams bei mokytojams. Visos projekto veiklos prasidėjo gerokai anksčiau, kai buvo paskelbtas tarptautinis knygas pristatančių filmukų kūrimo konkursas. Mokiniai dvejus metus dalyvaudami įvairiuose projekto susitikimuose mokėsi, kaip atskleisti knygos turinį, kaip intriguoti klausytoją, kaip kurti filmukus, vaidinti, todėl natūralu, kad jie ir tapo konkursinių darbų vertintojais. Darbo buvo išties nemažai, teko plušėti dvi dienas išsijuosus, nes konkursui buvo pateikti 29 filmukai. Juos, kaip ir visus projekto metu sukurtus filmukus, galima pamatyti projekto svetainėje www.ricerasmus.eu . Darbų sulaukėme ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Ispanijos, Rumunijos, Lenkijos, Italijos, Slovėnijos bei Turkijos. Iš viso darbus kūrė apie 80 mokinių (filmukus galėjo kurti grupė mokinių arba pavieniai asmenys). Džiugu, kad mokiniai, dirbdami tarptautinėse grupėse, išrinko pačius gražiausius, labiausiai vertus dėmesio filmukus. Tai tikrai buvo sunki užduotis, nes darbai buvo kokybiški, turinys intriguojantis, pasirinkta didžiulė meninės raiškos įvairovė. Įspūdį paliko filmukai, sukurti rankų šešėlių teatro metodu, kai kur patys vaikai tapo aktoriai, profesionaliai parinkta filmuojama aplinka, pritaikytais kostiumais. Visą tarptautinę mokytojų komandą nustebino mokinių darbų kokybė, gausa ir dalyvių kūrybiškumas.

Nuotolinio mobilumo tikslas buvo sužadinti mokinių kūrybiškumą, nebijoti ieškoti savęs, įkvėpti norą pažinti pasaulį. Tam puikiai pasitarnavo dvi Šilalę garsinančios asmenybės – tapytoja, savo meno kūrinius paliekanti įvairiausiose pasaulio šalyse Aušrinė Pudževytė ir multimedijos žurnalistė, keliautoja Berta Tilmantaitė. Mokiniai dalyvavo ir vizualinio vaizdavimo kūrimo dirbtuvėse, mokėsi į meno kūrinius žvelgti profesionaliai nuotolinėse MO muziejaus užsiėmimuose.

Paskutinę dieną įvyko finalinis apdovanojimų renginys, buvo pakviesti visi konkursui teikę darbus mokiniai bei jų mokytojai – prisijungusių vienu metu buvo daugiau nei 90 dalyvių iš visos Europos! Pristatyti ir parodyti geriausi darbai, pasveikinti visi dalyviai bei jų mokytojai. Visus dalyvius pasieks Erasmus+ ir projekto partnerių Šilalės rajono savivaldybės bei Šilalės rajono viešosios bibliotekos įsteigti prizai. Džiugu, kad šiame konkurse nei vieno nėra pralaimėjusio, nes laikas, praleistas su knyga, visada atsiperka. Būtent toks ir buvo viso projekto tikslas – skatinti skaityti, įsivaizduoti, o tada kurti filmukus apie knygas, kad visi susidomėtų skaitymu.

 

Erasmus+ projekto koordinatorė Lineta Dargienė.