Gegužės 24 dieną, į Šilalės Dariaus ir Girėno progimnaziją, atvyko jaunojo tyrėjo laboratorija, kuri septintokams pasiūlė labai įdomių veiklų, o jos tikslas – mokinius sudominti gamtos mokslais ir parodyti, kokie jie iš tikrųjų gali būti įdomūs bei smagūs.

Mokiniai buvo suskirstyti į tris grupes. Pirmoji mokinių grupė, mokykliniu autobusu, išvyko prie Šilalės tvenkinio. Ten, padedami ir prižiūrimi vieno iš mobiliosios laboratorijos tyrėjo, tinkleliu iš tvenkinio gaudė įvairius vandens bestuburius. Vėliau juos sudėję į kibirėlius, iškeliavo į kitą tvenkinio pusę, už užtvankos. Apsiavę guminius batus, mokiniai turėjo galimybę sugaudyti daugiau vandens bestuburių. Grįžę į mobilią laboratoriją sugautus bestuburius stebėjo per mikroskopą, susipažino su jų grupėmis bei skirstymu.

Tuo tarpu antroji grupė, progimnazijos teritorijoje , prisirinko įvairių augalėlių, lapų bei žolelių. Mokinių tikslas buvo ištirti augalų lapuose esančias žioteles. Jas stebėjo per mikroskopą ir išsiaiškino kokia žiotelių reikšmė augalui.

Trečiajai grupei veiklos vyko progimnazijos aktų salėje. Ten septintokams tyrėjas parodė fotoaparatą, kuris rodo šilumą ir paaiškino kaip jis veikia. Rodydamas kitus daiktus, paaiškino, kurie iš jų yra izoliatoriai ir ,kurie laidininkai. Atliko įvairius tyrimus bei hipotezes apie daiktų šilumą, įšilimą.

Pabaigoje mobiliosios laboratorijos tyrėjai klausinėjo klausimų apie kelis daiktus, kaip jie veikia, kaip juos įjungti ir panašiai.

Progimnazijos mokiniai puikiai praleido laiką, įgavo daugiau žinių apie vandens bestuburius ir vandens švarumą, augalus ir jų savybes, prisitaikymą ir pasikeitimą, šviesos spindulius, o mobiliosios laboratorijos tyrėjai visą šį laiką padarė sklandžia, įdomia ir tikrai nenuobodžia veikla.

 

Vykintas Mylimas, 7 a klasė