pasauline limfomos diena 2020

 

Rugsėjo 15 d. yra minima pasaulinė limfomos liga – viena dažniausių kraujo vėžio formų pasaulyje serga daugiau nei milijonas žmonių, kiekvieną dieną diagnozuojama 1000 naujų atvejų. Lietuvoje skaičiuojama apie 5 tūkst. sergančiųjų ar jau įveikusių šią piktybinę kraujo ligą. Kasmet apie 500 lietuvių išgirsta limfomos diagnozę.

Limfa – tai skaidrus skystis, gaminamas kūno audiniuose ir cirkuliuojantis limfagyslėmis po visą kūną. Limfoje yra ląstelių, vadinamų limfocitais, kurios padeda organizmui apsisaugoti nuo infekcijos. Normalus organizmo ląstelių dalijimasis – tai kontroliuojamas procesas,  tačiau kartais dėl įvairių priežasčių ląstelių dalijimasis sutrinka, jos ima daugintis nekontroliuojamai ir suformuoja darinį, vadinamą naviku.

Limfoma – tai limfinės sistemos piktybinis navikas, bet ji gali pažeisti ir kitus organus, dažniausiai blužnį ar kaulų čiulpus.

Yra daugiau kaip 60 limfomos tipų. Jie skirstomi į:

Hodžkino;

B limfocitų (anksčiau vadinta ne Hodžkino limfoma);

T limfocitų (anksčiau vadinta ne Hodžkino limfoma);

lėtinę limfoleukemiją.

Nors pasaulio mokslininkai nuolat atlieka tyrimus, ieškodami limfomos priežasčių, jos vis dar nežinomos. Limfoma, kaip ir kiti piktybiniai navikai, nėra infekcinė liga ir nuo kito žmogaus ja neužsikrečiama. Dažnai pacientams nustatomi genetiniai pakitimai, nulemiantys limfomų išsivystymą. Verta atkreipti dėmesį ir į tokius rizikos veiksnius kaip cheminės medžiagos, radiacija, infekcinės ligos, ligos ir vaistai, slopinantys imuninę sistemą.

Limfomos simptomai priklauso nuo to, kurią vietą pažeidžia liga. Dažniausias simptomas – neskausmingas darinys kaklo, kirkšnies ar pažasties srityje. Jeigu pažeisti kiti organai, tuomet simptomai priklauso nuo pažeisto organo.

Limfomoms būdingi bendrieji simptomai:

stiprus prakaitavimas arba karščiavimas, ypač naktimis;

apetito netekimas, svorio kritimas arba nuovargis;

viso kūno niežulys;

pasikartojantis kosulys arba dusulys.

Vaikams gali atsirasti kosulys arba kvėpavimo sutrikimai. Taip pat jie gali jausti pilvo skausmą. Kartais vaikams čiuopiamas darinys pilvo srityje.

Pasireiškus simptomas, turite neatidėliodami kreiptis į gydytoją. Tačiau reikia atsiminti, kad yra daug ligų, kurioms būdingi panašūs simptomai, taigi jie nebūtinai rodo, kad sergama limfoma.

Diagnozuojant limfomą gydytojui labai svarbu nustatyti jos tipą, išplitimą (stadiją) ir įvertinti jos agresyvumą. Nuo šių veiksnių, taip pat nuo paciento amžiaus, sveikatos būklės ir kt. priklauso ne tik ligos prognozė, bet ir tinkamiausio gydymo pasirinkimas.

Limfomos gydymui gali būti taikoma:

Radioterapija (kai limfoma nėra labai išplitusi).

Chemoterapija (ypač išplitusioms, agresyvioms limfomoms).

Imunoterapija (tai gydymas monokloniniais antikūnais, veikiančiais tik tam tikras limfomos ląsteles).

Chirurginis būdas.

Kaulų čiulpų transplantacija.

Dažniausiai yra taikomas kombinuotas gydymas, derinant kelis gydymo būdus.

 

Pagal Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro medžiagą informaciją parengė:

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos priežiūrą mokykloje Ineta Butvidienė