Pasaulyje gyvena daugybė skirtingų žmonių grupių – baltaodžiai, juodaodžiai, katalikai, musulmonai, vyrai, moterys, kitokios orientacijos žmonės. Mes galime nemėgti kai kurių iš jų, ir, žinoma, kai kurie gali nemėgti ir mūsų. Tačiau jei visi laikysimės taisyklės, kad skirtumai – ne pagrindas nesantaikai, užgauliojimams ar persekiojimui, kiekvienas galėsime jaustis saugiai.

Tolerancija – tai paprasčiausiai supratimas, kad visi yra tau lygūs, kas jie – tokie patys žmonės, piliečiai, asmenybės, ir turi vienodas teises kaip ir tu.

Kur prasideda tolerancija ir kur ji baigiasi? Jei mūsų elgesys, žodžiai skaudina, ima kenkti kitam, vadinasi, peržengėme tą ribą. Tik tada, kai mus „suerzina“ kito žmogaus elgesys, mintys ir jausmai, kai pajuntame norą paprieštarauti, pamokyti ar „atvesti į protą“, tačiau save sustabdome ir pabandome suprasti kitą, įsigilinti į jo situaciją , galime sau sakyti: „Esu tolerantiškas“.

Lietuvoje Tolerancijos diena minima nuo 2003 m., kurią inicijuoja Tarptautinė istorinio teisingumo komisija ir kasmet ragina prisijungti prie tolerancijos ugdymo veiklų.

Lapkričio 15 dieną mūsų mokyklos 1-8 klasių mokiniai dalyvavo tolerancijos ugdymo pamokoje „Tolerancija žmogui, kaip švyturys laivams, ieškantiems kranto“. Klausė tolerancijos himno, žiūrėjo video medžiagą, dirbo grupėse, žaidė žaidimus, kartu su mokytojais aptarė tolerancijos sąvoką, tolerancijos būtinybę mūsų gyvenime, aiškinosi, ar viską galime toleruoti ir kada baigiasi tolerancijos ribos.

Antrojo užsiėmimo metu mokiniai atliko praktinę užduotį: 1-4 klasių mokiniai piešė, o vyresnieji, 5-8 klasių mokiniai, gamino šių metų tolerancijos simbolį – švyturį. Įdomiausi, originaliausi švyturiai eksponuojami pirmojo aukšto foje.

Paklausus, kuo svarbi lapkričio 16 – oji ir ką ji reiškia mokiniams, dauguma vaikų atsakė, kad tolerancija jiems reiškia draugiškumą ir nuoširdumą.

Tolerancijos dienos veiklas organizavo pagalbos mokiniui specialistų metodinė grupė.

 

,,SKRYDŽIO“ informacija.