2022 –ieji buvo paskelbti Žemaičių kalbos metais. Siekiant saugoti, puoselėti Lietuvos kultūrinę ir kalbinę įvairovę, tęs­ti že­mai­čių kal­bos gai­vi­ni­mo, sklai­dos dar­bus Žemaičių draugijos iniciatyva 2024 - ieji paskelbti Že­mai­tiš­ko raš­to me­tais.

Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijos lietuvių kalbos mokytojos skatina savo mokinius gerbti ir vertinti savo gimtąją kalbą, o kiekvienai kal­bai bū­ti­nas iš­vys­ty­tas raš­tas. Že­mai­čiai šian­dien jau tu­ri su­nor­min­tą že­mai­čių kal­bos ra­šy­bą pa­gal A. Gir­de­nio ir J. Pab­rė­žos pa­siū­ly­tas ra­šy­bos tai­syk­les, yra sukurtos   pro­gra­mos, pa­gal ku­rias no­rin­tys ne­sun­kiai ga­lė­tų iš­mok­ti že­mai­čių kal­bos ra­šy­bos pa­grin­dų, sužinoti, kaip nau­do­tis kom­piu­te­rių kla­via­tū­ro­mis, ko­kios rei­ka­lin­gos kla­vi­šų kom­bi­na­ci­jos no­rint pa­ra­šy­ti že­mai­tiš­kas rai­des. Nuo vasario 16-osios iki kovo 11-osios progimnazijoje vyko įvairūs renginiai, skirti gimtajai - žemaičių kalbai puoselėti. 8- tokai skaitė žemaitiškus tekstus, bandė juos taisyklingai užrašyti. Septintokai – deklamavo žemaitiškus eilėraščius, o šeštos ir penktos klasių mokiniai užrašė ir iliustravo žemaitišką žodį. Gal cvykus (vinis), drobynas (kopėčias), pūdelati (puodelį) rindeli ( puodą), kokni( krosnį), maliava (dažus) nebuvo labai sunku nupiešti, bet cionga ( skersvėjį) nupiešti nebuvo lengva.

Kadangi progimnazija bendradarbiauja su Šilalės kultūros centru, 5 – 6 klasių mokinius aplankė centro etnografe Ilona Raudonienė. Ji su vaikais „ ruokavosi tap kap mūsu senuole“, paporino linksmų pasakojimų, anekdotų. Mokiniai žaidė liaudiškus žaidimus, prisiminė projekte „Visa Šilalė šoka“ išmoktus žemaitiškus šokius.

Puoselėti bet kokią kultūrą, šiuo atveju, žemaitiškąją, būtina, nes tik taip ateities kartoms galima palikti svarbių žinių apie savo šaknis, kurios saugo mūsų tautos gyvastį.

 

Zita Kasiliauskienė, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja.